חשבתם פעם כמה עולה להזדקן?
כמה תוציאו על מטפל זר אם תצטרכו אי פעם?
אם יהיו לכם הכנסות מלבד הפנסיה, או מה יהיה גובה הפנסיה שלכם?
בדקתם פעם כמה כסף עולה להיות בני משפחה מטפלים?
אם אתם בני משפחה מטפלים, בטח שמתם לב שיש לזה משמעות כלכלית.
יש עלויות ישירות כמו מטפלים זרים, מוצרים משלימים והוצאות רבות אחרות. יש עלויות סמויות, כמו חוסר יכולת לעשות שעות נוספות בגלל עומס הטיפול, צמצום אחוזי משרה ואפילו התפטרות ממקום עבודה כדי להתפנות לטיפול.
לא תמיד חושבים על הזווית הכלכלית.
לא תמיד נוח לנו לדבר על כסף, בטח כשזה מחובר לנושא רגשי כמו משפחה, אבל זו זווית חשובה מאוד.
בדיוק בגלל זה, הכנתי לכם חמישה טיפים חשובים במיוחד.
לתכנן קדימה
החיים יכולים להיות בלגן לא מאורגן, ולא תמיד אפשר לדעת מה יקרה בעוד שעה. אבל יש דברים שאפשר לצפות מראש כשמטפלים בבן משפחה זקן. במקרים רבים המצב הבריאותי לא ישתפר ולכן דברים כמו העסקת מטפל זר, הוצאות רפואיות והנגשה של הבית הם דברים שיתכן ונזדקק להם. מעבר לדיור מוגן או מחלקה סיעודית, ואפילו קניות שגרתיות לבית מדי פעם – הכל עולה כסף!
לכן, כדאי להקדיש מחשבה ולנסות לראות קדימה עד כמה שאפשר, כדי להתכונן בפן הכלכלי. אפילו צעד פשוט כמו חיסכון חודשי המיועד לטיפול יכול לעשות פלאים. אם יגיע היום שנזדקק לו, נשמח לגלות שהוא מחכה לנו שם.
מה יש לנו ביד?
כל תהליך של הבראה או תכנון כלכלי מתחיל במיפוי.
מה יש ומה אין. הכנסות מול הוצאות. נכסים מול התחייבויות.
כל תכנון שמתייחס לפן כלכלי חייב להתחיל משם, כי זו בעצם נקודת ההתחלה. אלו הכלים שעומדים לרשותנו בהתמודדות הכלכלית, וזו הקרקע עליה נתחיל לבנות את הבניין. לעשות מיפוי כזה במשק בית בודד יכול להיות תהליך מורכב, וכשמדובר בכמה ילדים שרוצים לקחת אחריות בהיבט הכלכלי, הסיפור מסתבך עוד יותר.
למרות זאת, זה משתלם מאוד ושווה את המאמץ.
חפשו באתר “פעמונים” רעיונות וטיפים למיפוי כזה.
מטפלים זרים
העסקת מטפל זר היא אחת ההוצאות הגדולות הנפוצות והמורכבות שיש בזקנה בישראל. גדולה, כי זה יקר, נפוצה כי זה נפוץ, ומורכבת כי קשה להבין שבבת אחת יש לנו עובד בעסק המשפחתי. בטח אם אף פעם לא הסתכלנו על המשפחה שלנו כעסק.
חובות מעביד, הפרשות פנסיוניות, דמי כיס, ימי חופש וכל הבלגן, וכל זה כשהוא גר אצלנו בבית. אם נפנים שהעסקת מטפל זר היא כמו להעסיק עובד בעסק, כבר נפתור חלק מהבעיות. ויש טיפים מעשיים, כמו לתת לבן משפחה אחד לעמוד מול העובד הזר, להגדיר את החוזה בצורה הכי מפורטת שאפשר, להבין את הזכויות והחובות שלכם כמעסיקים ועוד.
מה נעשה כשנזדקן בעצמנו?
הזִקנה שלנו תגיע. אלא אם יקרה משהו רע בדרך, היא תגיע. לא משנה אם אתה בן 25 או 55, אין דבר כזה “מוקדם או מאוחר מדי לחסוך”. לא בשביל הילדים שלכם, ולא בשביל ההורים שלכם. רק בשבילכם. אם זה יעשה לכם טוב על הלב, אז בסופו של דבר החיסכון הזה הוא גם בשביל הילדים שלכם.
תעשו לעצמכם כלל של 70/30. 70% מהחיסכון הולך למטרות קרובות או בינוניות, ו-30% לזִקנה.
100% שלא תתחרטו על זה.
כספים ומפלצות
כסף הוא דבר רגשי, ולכן נוטים שלא לדבר עליו. אבל כשמטפלים בבן משפחה לטווח זמן לא ידוע, עם משאבים מוגבלים, אין לנו את הפריבילגיה שלא לדבר עליו.
האמת? יש משהו מפחיד בלדבר על כסף, בטח כשזה בתוך המשפחה. אומרים ש”לא מערבבים משפחה וכסף” ויש את העניין של עין הרע. אבל סביב הטיפול בבן משפחה זקן, כסף יכול לגרום הרבה מתח במשפחה. יש משפחות שצריכות עזרה כדי לקיים שיחה כזו. איש מקצוע או מישהו חיצוני לסיטואציה שיעזור לנהל את השיח. יש משפחות שסתם פגישה על כוס קפה תעשה את העבודה, ויש משפחות שבהן הכל זורם על מי מנוחות באופן טבעי.
ויש כאלה שסתם לא מדברות על הנושא, כי זה מפחיד אותן.
כמו המפלצת מתחת למיטה.
מפלצות נמצאות מתחת למיטה כי שם לא רואים אותן. כשלא רואים מפלצת, היא יכולה להפוך לכל דבר בעולם. כשמאירים עליה עם פנס או מושכים אותה למרכז החדר, היא עדיין עלולה להתגלות כמפלצת, אבל יקרו שני דברים.
הראשון, אתם לא לבד. אתם משפחה עם קלשונים והיא מפלצת ירוקה ובודדה.
השני, שעכשיו כשהיא באור אפשר לבחור מאיפה אפשר לטפל בה. מה הסכנות או ההזדמנויות שיש סביבה. אבל כדי לעשות את זה, אתם צריכים למצוא את הדרך שמתאימה למשפחה שלכם כדי לדבר על זה.
אלו חמשת הטיפים שלי.
עכשיו קחו לכם פנס, קלשון וכוס קפה, וצאו לדרך.
חושבים שפספסתי משהו חשוב ויש לכם טיפים נוספים?
כתבו אותם בתגובות.
פינגבאק: טיפ שישי - להתכונן מבחינה כלכלית - כל אחד והפעקאלע שלו
מומלץ.לאורך הדרך להתיעץ עם עובדת סוציאלית הקופת חולים ו/או רווחה ברשות המקומית בכדי להבין מה יש בזכויות,למצות אותן ולהעזר בהן.לדוגמא יש הרבה משפחות שלא מודעות לביטוח הסיעודי שיש בקופה ואיך למצות.
לפני שממנים גורם פרטי בנושא היעוץ לכו לצוותים המיומנים בשרות הציבורי.
כמו כן עמותות שעוזרות להנגיש הרבה מידע בתחומן.
תודה מיכל, כל כך חשוב למצות את הזכויות שלנו!
טיפ מעולה!