יש לי וידוי.
אני גרוע בקבלת החלטות.
לא בגלל שאני מקבל החלטות גרועות, אלא בגלל שאני גרוע בתהליך קבלת ההחלטות.
אני מתלבט, מתבחבש, מתייסר, מחכה לרגע האחרון, ורק אז מקבל החלטה. אני מסתכל בקנאה על אנשים שמקבלים החלטות ברגע, בצורה מושכלת ובלי להתחרט אחרי רגע. בעיני זה “כוח על” שלא מדברים עליו.
כבני משפחה מטפלים, תהליך קבלת ההחלטות יכול להיות מורכב וקשה יותר יותר. יש בו מרכיבים נוספים, שלא תמיד נמצאים בהחלטות אחרות שאנחנו מקבלים.
למשל, בני משפחה נוספים שמעורבים או קשורים לאדם. או החשש מלקבל החלטה בשביל אדם אחר, ולא לדעת אם זו ההחלטה הכי הכי נכונה וטובה. וכמובן, הקושי הרגשי בלקבל החלטה עבור מישהו יקר וקרוב, שהיה מקבל החלטות בשביל עצמו.
שלוש נקודות למחשבה לקבלת החלטות
כמקבל החלטות גרוע ומנוסה, אני רוצה להציע שלוש נקודות למחשבה שיעזרו לכם בתהליך קבלת ההחלטות כבני משפחה מטפלים.
אתם לא לבד.
ברוב מוחלט של המקרים, אתם לא חייבים לקבל את ההחלטה לבד. תתייעצו עם בני משפחה נוספים, חברים או אנשי מקצוע. גם כדי לקבל רעיונות ודעות נוספות, וגם כדי לא להרגיש שכובד ההחלטה יושב עליכם.
לא תמיד חייבים לקבל החלטות במליאה ענקית.
בניגוד להצעה הקודמת, כדאי לדעת שלפעמים, ריבוי דעות והתייעצויות מקשה על תהליך קבלת ההחלטות. הוא עלול לארוך זמן רב, הוא מעורר ויכוחים מיותרים. לפעמים כשיותר מדי ראשים חושבים יחד, נוצר כאב ראש אחד גדול.
אבל יש שתי הסתייגויות להצעה הזו.
הראשונה, יש החלטות שכדאי מאוד ואפילו חייבים לקבל עם כל המשפחה. כל החלטה שנכנסת תחת קטגוריה של “החלטות משנות חיים”, רצוי מאוד לפתוח את הדיון, גם במחיר של כאב ראש וויכוחים.
השניה, אם אתם משפחה שלא מצליחה לדבר בלי לריב, נסו למצוא דרך או אדם שיעזרו לכם לדבר. בבית קפה, או בחיק הטבע, עם מגשר או דודה חכמה. העיקר שיהיה מישהו שיעזור לכם להחליק את נקודות המגע ביניכם.
נסו להתכונן להחלטות גדולות מראש.
לעבור למחלקה סיעודית או לא, לחבר למכשיר הנשמה או לא, מי אחראי על ניהול הכסף. כל אלו הן דוגמאות להחלטות או התלבטויות שאפשר לדבר עליהן מראש. לפעמים אפשר לשאול את האדם עליו אנחנו מדברים מה הוא או היא ירצו שנעשה.
אחת הדרכים להתכונן להחלטות כאלו היא לערוך ייפוי כוח מתמשך. תהליך ההכנה אליו מאפשר שיחה ומחשבה על מגוון נושאים מהותיים. דרך נוספת היא פשוט לשבת ולדבר על הדברים.
לא משנה באיזו דרך תבחרו, תדעו שזה צעד משמעותי ביכולת שלכם לקבל החלטה במצבים עמוסים רגשית, והוא משפר את מנגנון קבלת ההחלטות המשפחתי שלכם.
אם תרצו לקרוא על זווית נוספת בקבלת החלטות כבני משפחה מטפלים, תעברו לפוסט הצ’ק ליסט המלא לקרגיברס ומקבלי החלטות.
הייתי ממליצה גם למלא מסמך של הנחיות מקדימות, בו מפורטים עד הפרטים הכי קטנים, כי האדם רוצה לסיים את חייו.